Semifabricate plastice ESD / Antistatice

Semifabricate plastice ESD pentru siguranta sporita

Portofoliul Geplast include o gama larga de semifabricate plastice antistatice. Pornind de la una dintre demonstratiile preferate de la ora de fizica, ce consta in aplicarea unei sarcini electrostatice pe suprafata unui suport de plastic prin frecare, ne orientam asupra variatelor arii industriale unde componentele instalatiilor pot fi incarcate electrostatic prin frecare. Cand aceste tensiuni se descarca, oamenii pot fi expusi riscului sau, in zonele predispuse la incendiu, praful si gazele pot fi aprinse de scantei. Incarcarile statice pot fi, de asemenea, cauza defectiunilor electromagnetice ale echipamentelor sensibile. Materialele plastice conductoare electric si antistatice au un rol important in aceste situatii.

Materialele plastice cu proprietati conductive electrice definite pot disipa sarcinile electrostatice în mod controlat și de durată. Sunt utilizate în multe domenii ale industriei, cum ar fi industria electronică și semiconductoare, ventilație, construcția de ventilatoare și pompe, tehnologia medicală, industria chimică și farmaceutică, mori de cereale și alte industrii în care mărfurile vrac generează praf, manipularea substanțelor inflamabile. lichide și gaze, de ex. la benzinării, la aeroporturi și fabrici de gaz, industria hârtiei, fabricarea de țesături sau film sau minerit. Datorită profilurilor sale foarte numeroase și variate, gama de produse Röchling oferă cel mai înalt nivel de siguranță pentru aceste aplicații.

Daca o descarcare genereaza energia de aprindere necesara in medii potential explozive, cunoscute sub denumirea de zone EX, se pot degaja scantei, iar materialele explozive pot fi astfel aprinse. Directiva europeana ATEX (din franceza „ATmosphère EXplosive”) 94/9/EC contine reglementari pentru utilizarea componentelor si sistemelor in medii potential explozive. Pentru a asigura astfel un mediu de lucru antistatic, trebuie utilizate materiale si suprafete ce au proprietatea de disipare controlata a sarcinilor electrice.

SEMIFABRICATE PLASTICE ANTISTATICE

Protectia componentelor sensibile: plasticele antistatice pot preveni distrugerile cauzate de descarcarile electrice.

Röchling Industrial se adreseaza sectorului industrial ce impune un grad sporit de siguranta la descarcari electrice cu o gama larga de materiale plastice tehnice de inalta performanta. Materialele se disting si prin proprietati „convenționale” precum rezistenta chimica remarcabila, proprietati de alunecare foarte ridicate sau rezistenta superioara la abraziune, caracteristici ignifuge sau auto-stingere sau posibilitatea de utilizare la temperaturi foarte ridicate. Acestor particularitati li se adauga proprietatile electrice particulare – de la antistatic la conductiv.

Materiale recomandate:

 • Polystone® PPs EL
 • Polystone® PPs EL GK
 • Polystone® G-black EL
 • Polystone® M (PE-UHMW)
 • Polystone® D (PE-HD)
 • Polystone® PVDF EL
 • SUSTAPEI ESD 90 (PEI)
 • SUSTAPEEK CF 30 (PEEK)
 • SUSTAPVDF ESD 60 (PVDF)
 • SUSTAMID 6 ESD 60 (PA 6)
 • SUSTAMID 6G ESD 90 (PA 6 G)
 • SUSTARIN C ESD 60 (POM)
 • SUSTARIN C ESD 60 PLUS (POM)
 • SUSTARIN C ESD 90 (POM)
 • SUSTARIN C ESD 90 PLUS (POM)

Europlex® ESD: placi placi transparente de policarbonat compact de calitate superioara, fabricate de ROHM cu tehnologia de ultima generatie XENIOS. Nanoparticule functionale sunt distribuite omogen pe ambele fete ale placilor de policarbonat obtinandu-se astfel o marime a rezistivitatii de suprafata de 105 – 107 Ω/mp. Aceste valori incadreaza materialele gama Europlex® SDX in categoria materialelor static disipative. Tehnologia XENIOS Surface folosita de producatorul german asigura capacitatea de disipare a sarcinii electrice a placilor din policarbonat.

Materiale recomandate:

 • EUROPLEX® SDX este gama destinata aplicatiilor plane. Placile sunt prevazute cu un strat de protectie la abraziune si cu o rezistenta chimica sporita. In productie si in zonele de asamblare ce impun un grad sporit de securitate si fiabilitate ocupationala, precum si cerinte calitative ridicate, EUROPLEX® SDX asigura un nivel ridicat de protectie ESD.

 

 • EUROPLEX® SDX-F sunt special concepute pentru aplicatii curbe ce necesita termoformarea sau indoirea la cald a placilor, pentru obtinerea geamurilor / protectiilor securizate sau pentru realizarea de protectii a benzilor transportatoare. Procesul de indoire la cald impune cerinte ridicate a materialului antistatic, in special in privinta rezistentei la temperaturi ridicate si a rezistentei la tractiune. EUROPLEX® SDX-F face fata criteriilor tehnologice.

Solutii dedicate cerintelor fiecărui proiect

Back to top