Semifabricate plastice rezistente la agenti chimici

Materiale, aplicatii si criterii de selectie

Substantele chimice sunt folosite in multe procese, instalatii si operatiuni. Pentru o siguranta sporita si fiabilitate operationala, trebuie avute in vedere componente care sa reziste la contactul cu substantele chimice agresive. Daca se utilizeaza medii precum acid clorhidric (HCl), acid sulfuric (H2SO4), acid cromic (H2CrO4) si acid fluorhidric (HF), problema sigurantei in exploatare este o prioritate majora.

Materialele plastice rezistente la substante chimice joaca un rol important in proiectarea si dezvoltarea instalatiilor si a masinilor. Semifabricatele plastice produse de Röchling sunt folosite de decenii de ingineri, proiectanti si ingineri in instalatii, in aplicatii ce impun stocarea sau folosirea de substante chimice.

APLICATII SPECIFICE

Ce factori pot influenta rezistenta chimica a materialelor plastice?

Factorii cu influenta majora includ temperatura continua de operare, sarcinile mecanice, influentele factorilor de mediu, comportamentul la foc si conductivitatea electrica. De exemplu, daca un material are o rezistenta ridicata la un anumit mediu, dar nu este potrivit pentru temperatura de lucru preconizata in timpul procesarii, trebuie ales un material diferit.

  • Temperatura continua de operare
  • Influentele factorilor de mediu
  • Comportamentul la foc
  • Conductivitatea electrica

Rezervoare/bazine pentru depozitarea substantelor chimice: Pentru folosirea la fabricarea rezervoarelor de stocare a substantelor chimice, plasticele trebuie sa aiba, pe langa rezistenta chimica superioara, rezistenta ridicata la solicitari termice si statice. Cele mai frecvent intalnite medii chimice sunt acidul clorhidric si acidul sulfuric. Cum rezervoarele sunt de regula tinute afara, materialul trebuie sa aiba si rezistenta UV.

Recomandate pentru aceste aplicatii:

Elemente pentru instalatiile de evacuare a aerului si/sau vaporilor: La instalatiile de tratare a aerului evacuat, materialele trebuie sa reziste la lichide, gaze si substante nocive extrem de corozive. In sisteme precum separatoarele de condens si evacuari de gaze, componentele instalatiilor intra adesea in contact cu lichide si gaze precum dioxidul de suf si trioxidul de sulf, ambele cu efecte corozive. Datorita rezistei la factorii chimici si la coroziune, materialele plastice sunt adesea folosite in aceste aplicatii la contructia de rezervoare, carcase si pereti lamele.

Recomandate pentru aceste aplicatii:

Cuve de galvanizare: In fabricile de galvanizare obiectele sunt acoperite cu straturi metalice intr-un proces electrochimic, pentru a spori adesea protectia la factorii corozivi. In functie utilizare, dar si de rezistenta chimica, plasticele trebuie sa aiba si rezistenta termica superioara. Este prin urmare esentiala stabilirea cu precizie a rezistentei materialului plastic la agentii chimici folositi in conditii specifice de temperatura.

Recomandate pentru aceste aplicatii:

Exemple de materiale rezistente chimic:

Exemple de substante chimice frecvent intalnite:

Exemple de aplicatii/industrii in care se folosesc materialele:

Acid clorhidric (HCl)

Rezervoare pentru depozitare lichide

Acid sulfuric (H2SO4)

 Linii de galvanizare si linii de decapare a otelului

Acid cromic (H2CrO4)

Industria de petrol si gaze

PVC

Acidul fluorhidric (HF)

Inginerie mecanica

Acid fosforic (H3PO4)

Apa clorurata (Cl2 * H2O)

Clorura de sodiu (NaCI)

Clorura de calciu (CaCl)

Clorura de calciu (CaCl)

Hidroxid de sodiu (NaOH)

Solutii dedicate cerintelor fiecărui proiect

Back to top